Bu yazı 12-17 yaş arası ergenlerle ilgilidir
Önemli noktalar
Ekran süresi ve dijital teknoloji kullanımı, gençler için sağlıklı bir yaşam tarzının parçası olabilir.
Gençlerin ekran başında geçirdikleri zamanı, gelişimlerine katkı sunacak diğer etkinliklerle dengelemeleri gerekir.
Fiziksel aktivite, ders dışı aktiviteler, sosyalleşme ve uyku, gençlerin gelişimi için önemlidir.
Bu sayfada:
Ergenlerde dengeli ekran ve teknoloji kullanımı
Gençlerde ekran ve dijital teknoloji kullanımı, gelişimlerine katkı sunacak diğer etkinliklerle dengelendiğinde sağlıklı bir yaşam tarzının parçası olabilir. Fiziksel aktivite, ders dışı aktiviteler, sosyalleşme ve uyku, gençlerin gelişimi için önemlidir.
Dengeli ekran kullanımında uyku olumsuz etkilenmez.
Aşağıda ergenleri teknolojiyi dengeli ve sağlıklı bir şekilde kullanmaya teşvik etmek için öneriler bulabilirsiniz.
1. Ekran süresi ve teknoloji kullanımı hakkında kurallar oluşturun
Ergenlerin ekran başında geçirdiği süreyi diğer etkinliklerle dengelemesine yardımcı olmalısınız. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, aileniz için birlikte ekran kuralları belirlemektir.
Ekran kuralları şunları içerebilir:
Nerde? - Ekran ve teknolojiyi kullanabileceği yerleri net olarak belirleyin – örneğin, yatak odasında değil, yalnızca oturma odasında
Ne zaman?-Ekran ve teknolojiyi ne zaman kullanabilir? – örneğin, yemek saatinde bilgisayar, telefon ve tv yok veya ödevler bitene kadar sosyal medya yok
Nasıl? - Ekran ve teknolojiyi nasıl kullanabileceğini belirleyin– örneğin, sesli kitap dinleyebilir, ilgi alanı ile ilgili podcast yapmak için kullanabilir ama ayna anda birden çok cihaz kullanmak yok
Nasıl? Farklı yaştaki çocuklarınızın hangi koşullarda neler yapabileceğini belirleyin- örneğin, büyük çocuğunuz bazı bilgisayar oyunlarını ancak küçük çocuğunuz evde olmadığında yada uyuduğunda oynayabilir
Nasıl? İnternet kullanırken nasıl güvende kalacağını öğretin - örneğin uygunsuz, üzücü, rahatsız edici içerikler, gizlilik ve konum ayarları, kişisel veri güvenliği hakkında konuşarak
Gençlerin günde en az 1 saat fiziksel aktivitede bulunması önerilmektedir. Ekran kurallarınızı oluştururken bunu da göz önünde bulundurmalısınız.
Aile ekran kurallarını çocuğunuzla konuşmanız, tartışmanız ve birlikte plan yapmanız çocuğunuza kuralları anlama ve bunlara uyma sorumluluğunu alma şansı verir. Kuralları konuşmak ve tartışmak, çocuğunuza sorumlu ve güvenli teknoloji kullanımı konusunda güvendiğiniz mesajını da verir.
2. Ekran süresini kısa oturumlar olarak planlayın
Ekran süresini kısa oturumlardan oluşacak şekilde planlayın. Düzenli aralar vermek, ayağa kalkıp fiziksel aktivitede bulunmak ergenin gelişimi, uyku düzeni ve genel sağlığı için önemlidir.
Molaları ayarlamak için bir zamanlayıcı kullanın
Ekran süresi bittiğinde kalkıp hareket etmesi için teşvik edin
3. Fiziksel aktiviteyi günlük yaşamlarının bir parçası haline getirin
Fiziksel aktivite, genç bedenleri ve zihinleri zinde ve sağlıklı tutar. Çocuğunuzun her gün en az bir saat orta ila şiddetli fiziksel aktiviteye ihtiyacı vardır. Bu, okula yürümek gibi günlük aktiviteler veya futbol, basketbol, yüzme ve koşma gibi gibi sporları içerebilir.
Gençlerin genellikle fiziksel aktivite ile ekran zamanı da dahil olmak üzere diğer aktiviteler arasındaki dengeyi kurması gerekir. Akıllı saat gibi fiziksel aktivite takibi yapan cihazlar kullanmak, çocuğunuzu bu dengeyi bulmaya motive edebilir.
4. Ders dışı etkinliklere katılması ve hobi edinmesi için destekleyici olun
Gençlerin ders dışı etkinliklere katılması, ilgi alanı ve hobi edinmesi önemlidir çünkü
yeni insanlarla tanışma ve yeni beceriler geliştirme şansı verir. Bu tür etkinlikler ekran süresini dengelemek için oldukça faydalıdır.
Ders dışı etkinlikler spor, müzik, resim, fotoğrafçılık gibi hoşlandığı herhangi bir hobi, topluca yapılan etkinlikler veya gündelik işler olabilir.
5. Sosyalleşmesini ve arkadaşlık ilişkilerini geliştirmesini teşvik edin
Çocuğunuz sosyal medyayı arkadaşlık ilişkilerini yürütmek için kullanıyor olabilir ancak yüz yüze iletişim de oldukça önemlidir. Başka insanlarla birlikte olmak çocuğunuzun sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olur ve çocuğunuza yeni şeyler, özellikle de ailenizle yaptığınızdan farklı şeyler yapabileceği bir sosyal grup verir.
Çocuğunuzun arkadaşlarını davet etme konusunda rahat hissetmesini sağlayarak ve evinizde onlara yer açarak çocuğunuzun yüz yüze arkadaşlıklarını destekleyebilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun parkta spor yapmak veya sinemaya gitmek gibi sosyal aktiviteleri planlamasına da yardımcı olabilirsiniz.
6. Yatmadan önce ekran başında zaman geçirilmemeli
Gençlerin gelişimi için günde 8-10 saat uykuya ihtiyacı vardır.
Yatmadan önce ekrana maruz kalma uykuya dalışı geciktirip, uyku kalitesine bozabilir. Yatmadan en az bir saat önce telefon, tablet, bilgisayar ve TV ekranı tamamen kapatılmalıdır.
7. Ekran ve dijital teknolojiyi geceleri yatak odasından uzak tutun
Geceleri cep telefonu, televizyon, bilgisayar, tableti gençlerin yatak odasından uzak tutmalısınız. Eğer uzak tutmazsanız geceleri geç saatlere kadar oyun oynamasını veya mesajlaşması engellemeniz zor olacaktır. Bu cihazları geceleri odadan uzak tutmak mesaj ve bildirim sesleriyle uykusunun bölünmesini engelleyecektir.
Gençler dijital teknolojiyi ders ve ödevler, eğlence, sosyalleşme gibi amaçlarla kullanırlar. Genellikle ekran süreleri çok fazladır ve düzenli olarak aynı anda birden fazla ekran kullanırlar. Sağlıklı ekran alışkanlıkları, gençlerin boş zamanlarında dijital teknolojiyi ne zaman ve nasıl kullanacağı konusunda daha iyi seçimler yapmasına yardımcı olacaktır.
Comments