top of page
Yazarın fotoğrafıali safa sayım

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Etkili Tedavisi Nedir?


Günümüzde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun standart tedavisini ilaçlar, davranış terapisi, ebeveyn danışmanlığı ve eğitimi oluşturur. Söz konusu tedavi ve yaklaşımlar dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun temel belirtilerini tamamen yok etmez. İlaç tedavileri kullandığımız sürece belirtilerin ortadan kalkmasını sağlarken diğer yaklaşımlar sorunlar ile çocuğun ve ailenin baş etme becerilerini artırmayı hedeflemektedir.


Okul öncesi çocuklar için öncelikli tedavi aile ve öğretmen tarafından uygulanan davranış terapisidir. Ancak bu yaklaşımların yetersiz kalması, çocuğun dürtüselliği ve hareketliliğinden dolayı kendisinin, kreş ya da anasınıfındaki diğer çocukların ya da bakıcının yaralanma ve zarar görme ihtimalinin olması, çocuğun kreşten atılması gibi çeşitli zorlayıcı durumlarda ilaçlı tedavisinin başlanılması da gerekebilmektedir.


Okul çağında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar için ise temel belirtileri iyileştirmek ve yaşam kalitesini artırmak için tedavinin iskeletini ilaç tedavisi oluşturur. Davranışsal terapiler, psikososyal beceri eğitimi, okul temelli müdahaleler gibi çeşitli ilaç dışı yöntemlerin ilaçların alternatifleri olmadığı ancak DEHB tedavisinin tamamlayıcı unsurları olduğu bilinmelidir.


Dikkat eksikliği kronik bir bozukluktur. DEHB tedavisi gören çocuklar tedavi planına uyum, tedaviye yanıt, tedavinin yan etkileri açısından düzenli olarak takip edilmelidir.

Opmerkingen


Opmerkingen zijn uitgezet.
bottom of page