top of page
Yazarın fotoğrafıali safa sayım

2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Dengeli Ekran ve Teknoloji Kullanımı


 

Önemli Noktalar

  • Dijital teknoloji kullanımı diğer etkinliklerle dengelendiğinde sağlıklı bir yaşam tarzının parçası olabilir.

  • Okul öncesi çocukların gelişimi için önemli olan aktiviteler fiziksel oyun, yaratıcı oyun, okuma etkinliği, sosyalleşme ve uykudur.

  • Aile ekran kurallarınızı belirlemek okul öncesi çocuklar için ekran maruziyeti ile diğer etkinlikleri dengelemenize yardımcı olabilir.

 

Bu sayfada:

 

2-5 Yaş Arası Çocuklarda Sağlıklı Bir Yaşam Tarzının Parçası Olarak Ekran ve Teknoloji Kullanımı

Ekran ve dijital teknoloji kullanımı ancak çocuğun gelişimi için iyi olan diğer etkinliklerle dengelendiğinde sağlıklı bir yaşam tarzının parçası olabilir. Bu etkinlikler arasında fiziksel ve açık hava oyunları, yaratıcı oyunlar, okuma ve sosyalleşme yer alır.

Dengeli kullanımda ekran zamanı uyku düzenini etkilememelidir.


Aşağıda çocuğunuzun teknolojiyi dengeli ve sağlıklı bir şekilde kullanmaya teşvik etmek için öneriler bulabilirsiniz.


1. Ekran Süresi ve Teknoloji Kullanımı Hakkında Kurallar Koyun

Çocuğunuzun ekran başında geçirdiği süreyi diğer etkinliklerle dengelemesine yardımcı olmalısınız. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, aileniz için birlikte ekran kuralları belirlemektir.

Ekran kuralları en temelinde aşağıdaki üç soruyu belirlemelidir:


  • Nerde? - Çocuğunuzun ekran ve teknolojiyi kullanabileceği yerleri net olarak belirleyin – örneğin, yatak odasın ve okulda değil, yalnızca oturma odasında

  • Ne zaman?-Çocuğunuz ekran ve teknolojiyi ne zaman kullanabilir? – örneğin, yemek saatinde bilgisayar, telefon ve tv yok veya yatmadan önceki bir saat içinde ekran yok

  • Nasıl? - Çocuğunuzun ekran ve teknolojiyi nasıl kullanabileceğini belirleyin– örneğin, yaşına uygun çizgifilmleri izleyebilir ancak Tiktok uygun değil.


Okul öncesi çocukların günde en az 3 saat fiziksel olarak aktif olması gereklidir. Kurallarınızı koyarken hareket ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurun.


TV'yi veya ekranları arka planda açık tutmaktan kaçının. Çocuğunuzu oyun oynamaktan, kitaplara bakmaktan, başkalarıyla etkileşim kurmaktan vb.

2. Ekran Süresini Kısa Oturumlar Olarak Planlayın

Çocuğunuzu ekran süresini kısa oturumlardan oluşacak şekilde planlayın. Düzenli aralar vermek, ayağa kalkıp fiziksel aktivitede bulunmak çocuğun gelişimi, uyku düzenin ve genel sağlığı için önemlidir.

  • Ekran süresini ayarlamak için bir zamanlayıcı kullanın

  • Ekran süresi bittiğinde birlikte yemek yapmak, açık havada oynamak gibi aktif şeyler yapmaya çalışın

3. Çocuğunuzun Hareket Etmesini Sağlayın

Çocuğunuzun düzenli olarak açık havada hareket etmesi, oyun oynaması önemlidir.

Kırsal alanda çocuğun fiziksel etkinlikte bulunabileceği yeşillik gibi alanlara ulaşım daha rahatken, kent yaşamında oturulan bölgede park veya bahçe varsa ancak mümkün olmaktadır.

Ev içinde, iç mekanlarda da dans etmek, yerden top yuvarlamak gibi basit etkinlikler yapılabilir.


4. Yaratıcı Olmaya Çalışın

Birlikte hikaye uydurmak, resim yapmak gibi yaratıcı etkinlikler çocuğunuzun gelişimi için önemlidir. Bu tür etkinlikler çocukların düşünme ve sorun çözme becerilerini geliştirir.


Okul öncesi çocuğunuzla birlikte kitap okumak ve hikaye anlatmak beyin gelişimini ve hayal gücünü destekler, çocuğunuza düşünme ve dil becerilerini ve ilişkinizi geliştirir.

5. Oyun Oynamasını ve Arkadaş Edinmesini Teşvik Edin

Çocukların yüz yüze oynadığı oyunlar önemli yaşam becerileri öğrenmelerini sağlar. Çocuklar oyunlar aracılığı ile diğer insanlarla iyi geçinmeyi, sıra ile almayı, paylaşmayı, bağımsız olmayı öğrenirler. Çatışma ve sorunları çözme becerilerini geliştirirler.

Kreş, oyun grubu gibi ortamlar çocuklar için oldukça geliştiricidir. Eğer çocuğunuzun böyle bir imkanı yoksa park ve bahçe gibi diğer çocukların olduğu ortamlarda sosyalleşmesini teşvik edebilirsiniz. Komşu çocuklarını eve davet edip oyun günleri düzenleyebilirsiniz.


6. Yatmadan En Az 1 Saat Önce Ekranlar Kapanmış Olmalı

Okul öncesi dönemde çocukların 10-13 saat uykuya ihtiyacı vardır.

Yatmadan önce ekrana maruz kalma uykuya dalışı geciktirip, uyku kalitesine bozabilir. Yatmadan en az bir saat önce telefon, tablet, bilgisayar ve TV ekranı tamamen kapatılmalıdır.


7. Geceleri Teknolojik Cihaz ve Ekranları Odasında Bulundurmayın

Geceleri cep telefonu, televizyon, bilgisayar, tableti çocuğunuzun yatak odasından uzak tutmalısınız. Işıklar kapandıktan sonra oyun oynamasına imkan tanımamalısınız.



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page